Haber

Uzmanlar uyarıyor: Her ailenin bir afet planı olmalı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma neden oldu. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketi, deprem öncesi alınması gereken önlemleri de gündeme getirdi. İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, deprem gibi büyük afetlere hazırlıkta aile bireyleri ile iş birliği içinde hazırlanacak “Aile Afet Müdahale Planı”na dikkat çekti. “Aile Afet Müdahale Planı bilinçli yaşamın bir gereğidir” diyen Dr. Rüştü Uçan, yapısal ve yapısal olmayan tehlikeler dikkate alınarak en güvenli ve en riskli yerlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yaşam alanlarının krokisi çizilerek yaşam üçgeni olabilecek yerler, afet ve acil durum çantalarının konulabileceği yerler, tehlikeli olabilecek yerler ve alternatif çıkış veya kaçış yollarının belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, deprem başta olmak üzere herhangi bir afet anında aile bireylerinin panik yapmadan hareket etmesinin önemini hatırlattı. Dr. Rüştü Uçan, Aile Afet Müdahale Planı’nın mutlaka tüm aile bireyleri ile yapılması gerektiğini söyledi.

Plan, panik olmadan doğru eylemi sağlar.

Aile Afet Planı’nın “aile üyelerinin herhangi bir afet durumunda panik yapmadan doğru hareket edebilmeleri için yapılması gereken plan” olduğunu belirten Dr. Rüştü Uçan, “Bir afet durumunda tüm aile bireylerinin birlikte olabilir, ancak yaşam koşullarından dolayı hepsi veya bir kısmı bir arada olmayabilir. Bu nedenle herhangi bir afet durumunda aile bireylerinin paniğe kapılmadan doğru hareket edebilmesi için yapılması gereken bir plandır. Bu plan, bilinçli yaşamın çok önemli bir gereğidir ve aslında hayatın her alanında planlı yaşamak mutluluğun en temel koşullarından biridir.” dedi.

Bir açıklama nerede planlanır?

Aile Afet Müdahale Planında yer alması gereken noktalara da değinen Dr. birlikte ayrı yerlerde iseler, bir araya gelmeleri mümkün değilse ne yapılacağı, aile bireylerinin kişisel bilgileri ( kronik hastalık, engellilik, gebelik vb.) ve iletişim kurmak için kullanılan iletişim araçlarının teknik özellikleri daha efektif.” söz konusu.

Evcil hayvan bilgileri de dahil edilmelidir.

Aile Afet Müdahale Planında iki sorumlu kişinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. sahiplenilen evcil hayvanlar hakkında,

Planda, birinci sorumlunun içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, ikinci sorumlunun belirlenmesi ve gerektiğinde birinci sorumlu olarak hareket edebilmek için nelerin gerekli olduğu sağlanmalıdır. dedi.

Plan ilk 72 saate göre belirlenmeli

Planın “altın saatler” olarak anılan felaketten sonraki 72 saate göre belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Rüştü Uçan;

“- Konut ve iş yeri gibi yaşam alanlarının, yapısal ve yapısal olmayan tehlikeler dikkate alınarak en güvenli ve en riskli yerlerinin belirlenmesine öncelik verilmelidir.

– Yaşam alanlarının krokisi çizilerek yaşam üçgeni çizilebilir,

– Afet ve acil durum çantalarının konulabileceği yerler,

– Tehlikeli yerler ve alternatif çıkış veya kaçış yolları belirtilmelidir.

– Yaşam mahallerinde elektrik, doğalgaz ve su ana vana/şalterleri, ilk yardım dolabı, yangın söndürücü, varsa kimyasal veya tehlikeli maddeler ile projektör teçhizatının bulunduğu yerler kroki üzerinde belirtilmelidir. dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-muratpasa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu